Ось і наближається квітень, а разом із ним – обіцяне піднесення тарифів на воду в Україні. Новина не найприємніша: середній тариф може зрости більш ніж на 12%, а у липні цей відсоток збільшиться до 14%.

Суть у тому, що НКРЕКУ запропонувала переглянути тарифи для кількох водоканалів. Про те, чи покращить це життя водоканалів, і наскільки погіршить життя звичайних громадян, розповіли експерти.

вода
вода

"Підвищення цін планується у таких містах: Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці, Дрогобич", – йдеться у матеріалі.

Так от, незважаючи на цю загальну статистику, різниця у ставках між різними містами вражає. Давайте, наприклад, порівняємо Львів та Кропивницький.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Жителі Львова готуються заплатити 27,2 гривні за кубометр води, тоді як мешканцям Кропивницького доведеться викласти цілих 61,72 гривні за той самий обсяг. Схоже, що справедливості тут немає.

Водоканал Львова збільшив абонентську плату за водопостачання майже на 38% для тих, хто проживає в будинках без вузлів комерційного обліку, а для тих, хто має лічильники, плата зросла на 6%.

Тарифи на воду / фото: Freepik
Тарифи на воду / фото: Freepik

Абонентська плата за водовідведення збільшилася до 39,26 гривень для тих, хто не має вузла комерційного обліку (замість попередніх 28,52 гривень), а для власників лічильників – до 50,78 гривень (замість 43,6 гривень).

Отже, у загальній сумі абонентська плата для тих, хто не обладнаний вузлами комерційного обліку, становить 58,89 гривень, а для тих, хто має лічильники – 81,93 гривень.

Ці суми, звичайно, слід додати до оплати за водопостачання та водовідведення. Таким чином, при використанні, наприклад, 4 кубометрів води, громадянину доведеться викласти майже 410 гривень лише за водоканал.

В Броварах із 1 квітня прогнозується зростання водопостачання до 14, 39 грн (без ПДВ) за 1 куб метр, а водовідведення – 14,96 грн.

Лічильники води / фото: скріншот Youtube
Лічильники води / фото: скріншот Youtube

Але тут важливо пам'ятати, що комунальні послуги вже подорожчали на 12,8% за 2023 рік. Це стосується не лише водопостачання, яке зросло на 0,8%, а й електроенергії, тарифи на яку збільшились на рекордні 69,7%.

Експерти, зрозуміло, б'ють на сполох. Підвищення тарифів, звичайно, може принести додаткові гроші у скарбницю водоканалів, але важливо, щоб ці кошти використовувалися ефективно, наприклад, на модернізацію та ремонт систем.

Тому питання не лише у цифрах на лічильниках, а й у тому, як ефективно керувати комунальними ресурсами, щоб забезпечувати громадянам якісні послуги.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчала комуналка: які тарифи зросли найбільше

Раніше ми писали про те, куди підуть 17 млрд, виділені на дороги, і чому так дорого: українцям зробили заяву