На любителів бананів чекають неприємні новини - ці фрукти незабаром почнуть дорожчати і в Україні, і по всьому світу. І так в українських супермаркетах банани коштують дуже недешево, а найближчим часом можуть стати ще дорожчими через кліматичні зміни.

Один із провідних світових експертів у цій галузі, старший економіст Всесвітнього бананового форуму Паскаль Лю попередив про неминуче подорожчання.

Про це стало відомо завдяки публікації британського видання ВВС.

Банани на вітрині супермаркету, фото pixabay
Банани на вітрині супермаркету, фото pixabay

За його словами, глобальне потепління є величезною загрозою для постачання бананів, т.к. посилює захворювання цих рослин. Це може повністю знищити врожаї у деяких країнах.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Найбільше занепокоєння у експертів викликає фузаріозне в'янення TR4 – грибкова інфекція, яка перекочувала з Австралії та Азії до Африки, а тепер і до Південної Америки.

Як тільки плантацію заражено, ця інфекція вбиває всі бананові дерева. Глобальне потепління змушує мутувати збудника цієї недуги. Тепер грибок здатний вражати навіть сорти, які раніше вважалися стійкими щодо нього.

Банани. Фото: скрін youtube
Банани. Фото: скрін youtube

"Буде підвищення цін. Якщо не відбудеться значного збільшення пропозиції, ціни на банани залишаться відносно високими найближчими роками", - заявив Лю.

В Україні банани почали різко дорожчати ще 2022 року, коли на 12 місяців ціни на фрукт злетіли майже вдвічі. Основною причиною стало ускладнення логістики через повномасштабне вторгнення РФ – якщо раніше Україна ввозила банани в основному морем, то тепер пріоритетним видом транспортування став автотранспорт.

До кінця 2022 року ціни на банани сягнули 67-70 грн за кг. З того часу вартість фрукта вже не знижувалася, а тепер може зрости ще сильніше, вже з урахуванням глобальних тенденцій.

Нагадаємо, які продукти потрібно завжди купувати у супермаркеті: без них здоровішими не будете.

Раніше повідомлялося, ціни на продукти не поспішають знижуватися: які товари стали дорожчими.

Також, мазати і смажити будуть лише багатії? В Україні супермаркети оновили ціни на вершкове та соняшникову олію.