Українці зіткнулися з підвищенням вартості електроенергії, що сталося після введення нових тарифів з 1 червня 2023 року.

Раніше система нарахувать була більш зрозумілою і звичнішою для українців - ті, хто використав менш як 250 кіловат-годин, платили за кожну з них по 1,44 гривні. За перевищення ліміту тариф зростав до 1,68 гривні.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik
Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

Спосіб зекономити

Тим не менш, є один хитрий спосіб зменшити ці нові витрати — встановити двозонний лічильник. Цей пристрій ділить добу на два періоди: "день" (з 7 ранку до 23 вечора), коли ціна на електрику вища – 2,64 грн/кВт-год. А от вночі (з 23 вечора до 7 ранку), тариф вже вполовину менший – 1,32 грн/кВт-год.

Це означає, що якщо ви адаптуєте свій розпорядок і будете використовувати більше електрики вночі, можна добре заощадити.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik
Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

Як встановити

Щоб перейти на цю систему, потрібно звернутися до вашого енергопостачальника з проханням про заміну лічильника. Зазвичай вони рекомендують певну модель, яку вам доведеться придбати, а також замовити у них саму послугу заміни.

І хоча це може здатися трохи складним, уявіть, як приємно буде отримати меншу платіжку за електрику. До речі, для тих, хто готовий піти ще далі, є тризонні лічильники, які обіцяють ще більші заощадження, знижуючи вартість споживання електроенергії до 40% від звичайного тарифу.

Платежі за електроенергію, фото: budport.com.ua
Платежі за електроенергію, фото: budport.com.ua

Знай.ua вже писав, що комунальники пішли на компроміс із боржниками: відключення можна уникнути. У зв'язку зі скасуванням мораторію боржників чекає відключення від надання послуг та примусове стягнення боргів через суди. Проте комунальники дали останній шанс неплатникам уникнути такої долі.

Так, комунальний концерн "Центр комунального сервісу" пропонує таким споживачам укласти договір про реструктуризацію боргу. Це дозволить поетапно виплачувати борг, якщо фінансове становище дозволяє відразу погасити всю суму.

Відповідно, такий крок врятує від відключення послуг та судових розглядів, які несуть додаткові витрати для боржника.