Згідно з свіжим звітом Національного банку України, тарифи на тепло та гарячу воду, які були припинені мораторієм, вже готові піднятися після його скасування.

Експерти попереджають , що це може стати драйвером інфляції у майбутньому. Основний "заряд" збільшення цін припаде на вартість газу, який, як стверджують, значно недооцінений для побутових споживачів.

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Проте точна дата початку підйому тарифів залишається невизначеною, оскільки мораторій на підвищення тарифів законодавчо закріплено до завершення воєнних дій.

Національний банк каже, що нові тарифи поступово збільшуватимуться до економічно обґрунтованого рівня, хоча б до рівня собівартості.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Тарифи на опалення, фото: Уніан
Тарифи на опалення, фото: Уніан

Зважаючи на те, що жодна з комунальних послуг в Україні нині не окупає свої витрати, очікується значне підвищення тарифів.

Основний акцент змін стоїть за вартістю газу, який, на думку експертів, є значно заниженим для побутових споживачів. Це означає, що тарифи на тепло та гарячу воду, які вже сьогодні чинять серйозний тиск на бюджети українців, можуть зрости ще сильніше.

Комунальні тарифи, скріншот: YouTube
Комунальні тарифи, скріншот: YouTube

Проте, згідно з Нацбанком, підвищення тарифів здійснюватиметься поетапно, можливо, не одного року, щоб уникнути соціальних потрясінь.

Незважаючи на це, соціальні субсидії продовжуватимуть захищати менш благополучні групи населення від серйозних змін у комунальних тарифах.

Раніше ми писали про те, що від українців приймають заяви на компенсацію за комуналку: хто поверне частину грошей

Крім того, Знай.ua повідомляв, що не розплатитися до кінця життя: українцям загрожує не лише борг, а й відсотки за комуналку

Також наш портал інформував світло за півціни: як законно урізати свої рахунки за електроенергію