Початок весни знаменується для багатьох українців важливими змінами. Що буде з пенсіями, комуналкою та субсидіями з 1 березня.

Цієї весни на українців очікує масштабний перерахунок пенсій, а також можливе пом'якшення умов призначення житлової субсидії.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Пенсії

З 1 березня відбудеться масштабна індексація, яка торкнеться понад 10 мільйонів пенсіонерів. Виплати зростуть на 7,9% - у середньому додадуть по 322 гривні. Очікується, що після індексації середня пенсія країною збільшиться до 5717 гривень.

Крім того, разом із щорічною індексацією відбудеться підвищення мінімальних пенсій зі збільшення розміру прожиткового мінімуму в Україні.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

Субсидії

У березні продовжиться опалювальний сезон, а також виплати субсидій, призначених на період з жовтня 2023 року до квітня 2024 року. Умови одержання допомоги поки що залишаються без змін, проте в уряді вже задумали нововведення.

Так, отримати субсидію стане простіше, оскільки умови надання допомоги хочуть пом'якшити, а саме – збільшити припустиму суму заборгованості з комуналки.

Субсидії. Фото: скрін youtube
Субсидії. Фото: скрін youtube

Комунальні тарифи

Централізоване опалення, газ та гаряча вода захищені мораторієм, тому тарифи на дані послуги не змінюватимуться.

Тариф на електроенергію, як і раніше, становитиме 2,64 гривні за кВт/год, але за наявності двозонного лічильника можна платити на 50% менше. Експерти прогнозують подорожчання електроенергії, але не раніше завершення опалювального сезону.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Глобального підвищення тарифів на воду у березні не передбачається. Проте низка водоканалів планує підвищити вартість послуг вже з 1 квітня та провести другий етап перерахунку тарифів з 1 липня. Ціни на воду та каналізацію можуть зрости у низці міст, зокрема Києві, Хмельницькому та Дніпрі.

Раніше портал Знай повідомляв, комуналка, пальне та продукти харчування: як подорожчало життя українців за два роки повномасштабного вторгнення.

Також наш портал інформував, українцям спишуть частину боргів за комунальні послуги: кому дозволять не платити.

Крім того, ми писали, українцям перерахують платіжки за тепло: хто заплатить менше.