На тлі посилення мобілізаційних заходів у країні, агропідприємства відчувають дефіцит кадрів, який стає особливо критичним в умовах активної сільськогосподарської сезонної діяльності.

Сільське господарство зіткнулося з серйозною проблемою – нестачею робочих рук, і вона зачіпає безліч сфер, включаючи тваринництво та свинарство.

Сільське господарство / фото: Freepik
Сільське господарство / фото: Freepik

У зв'язку з цим фермери змушені застосовувати творчі підходи для підтримки виробничої активності.

"Зараз справляємося. У господарстві працює до 20 осіб. Намагаємось оптимізувати кадри. Наприклад, водії стають механізаторами. Є один працівник, який воював, але вже його демобілізували, так і у нас працює", — розповідає керівник "Тарагро-СД" Тарас Чепурнатий.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Сільське господарство / фото: Freepik
Сільське господарство / фото: Freepik

В результаті опитування, проведеного "Асоціацією свинарів України", з'ясувалося, що кожна четверта свиноферма зазнає дефіциту виробничого персоналу.

"У нас ось на тракторі працює одна людина на посіві соняшника та кукурудзи. Так ми його бережемо, він чудовий фахівець. І більше переживаємо за нього, ніж самі за себе. Тому що якщо його заберуть, нікому буде працювати. А соняшник – це основна, найбільш маржинальна культура", — розповів голова ФГ "Байбарак" Василь Супрун.

Сільське господарство / фото: Freepik
Сільське господарство / фото: Freepik

Це стосується не лише фахівців у галузі технологій та ветеринарії, а й допоміжних робітників, таких як слюсарі та електрики.

"Оптимизували кадри максимально. Тепер я виконую роботу за трьох своїх колег, при цьому зарплату знизили! Коли ми звернулися до керівника відділення, нам сказали так: "Сидіть тихо, у вас є броня. Не подобається – звільняйтесь. Охочих на ваше місце достатньо"", — розповів працівник одного з тваринницьких комплексів.

Майже половина опитаних також скаржиться на відсутність персоналу у суміжних напрямках, таких як водії, трактористи, механіки та агрономи.

Сільське господарство / фото: Freepik
Сільське господарство / фото: Freepik

Особливо гостро ця проблема торкається галузі, де багато сезонних працівників, наприклад, садівництво та овочівництво. Агропідприємства змушені шукати працівників серед тих, кого не можуть мобілізувати – багатодітні батьки, пенсіонери, опікуни та люди з інвалідністю.

"Ми запрошуємо на роботу трактористів-пенсіонерів. Але вирішити проблему нестачі кадрів таким чином не зможемо. Тому що є техніка, яка оснащена комп'ютером – на неї фахівців не знайдеш. У тваринництві у нас є доїльні зали, і там машиністи – їх навчиш. Є такі спеціальності, де вузько, що треба зберегти, щоб підприємство працювало".

Крім того, Знай.ua повідомляв, до огортаєшся в носі або ховаєшся від ТЦК? Депутати хочуть стежити за українцями через камери

Також ми писали, що назріває серйозний дефіцит кадрів: фахівцям обіцяють "золоті гори"