В Україні взимку зіткнулися з несподіваним підвищенням комунальних рахунків, незважаючи на мораторій, що діє, на підвищення тарифів на опалення.

У січні морози призвели до різкого збільшення витрат на опалення житлових приміщень, що вплинуло на комунальні рахунки громадян, повідомляє джерело.

Навіть за збереження тарифів на незмінному рівні до 15 квітня, побутові споживачі помітили, що суми у платіжках значно зросли.

Основною причиною подорожчання опалення у цей період стало екстремальне похолодання у січні.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Вартість опалення у багатоквартирних будинках, де не встановлені лічильники, розраховується на основі:

  • теплового навантаження,
  • середньомісячної температури зовнішнього повітря,
  • фактичної кількості годин постачання теплової енергії.

Через холоди збільшилася витрата енергоресурсів на обігрів приміщень, що позначилося на комунальних платежах.

Наприклад , для власників квартир площею 60 кв. м, стандартний тариф при температурі близько 0 градусів коштує 1400–1600 гривень на місяць. Проте, з настанням морозів у межах -5...-10 градусів, цей платіж може раптово зрости до 2500 гривень.

Різниця у вартості пов'язана із збільшеною витратою енергоресурсів, необхідних для підтримки комфортної температури в будинках за умов холоду.

Щоб уникнути можливих відключень у майбутньому, необхідно надавати показники лічильників енергоспоживання.

Такий підхід дозволить розраховувати тарифи не абстрактно по середньому за місяць, а враховувати реальні витрати на енергію у конкретні місяці, що допоможе мешканцям уникнути різких стрибків комунальних платежів.

Нагадаємо, життя стане ще дорожчим: українців попередили про нові суми в платіжках

Раніше ми писали про те, що в Україні зросли зарплати: куди податися, щоб заробляти найбільше

Крім того, Знай.ua повідомляв, після відключення тепла, готуємо гаманці: як в Україні зміняться тарифи на світло, воду та газ