Сьогодні бюджет країни перебуває на межі вичерпання. В уряді відкрито визнають, що соціальні витрати зараз здійснюються за рахунок міжнародної фінансової допомоги, яка наразі затримується.

Проте новини про пенсійну систему не припиняють з'являтися, залишаючи питання, що хвилюють, у нинішніх і майбутніх пенсіонерів. Що на нас чекає? Розповів портал На Пенсії.

Пенсіонерка / фото : Pixabay
Пенсіонерка / фото : Pixabay

1. Почнемо з того, що сталося із пенсіями з початку року.

В Україні збільшилася мінімальна зарплата з 6700 до 7100 гривень, викликавши перерахунок мінімальних пенсій для тих, хто має повний стаж. У середньому пенсії піднялися лише на 35 гривень, досягнувши середнього розміру 5385 гривень.

2. У зв'язку із зростанням мінімальної зарплати змінився розмір мінімального страхового внеску.

Наразі він становить 1562 гривні. Це означає, що за людину ця сума щомісяця необхідна для сплати до Пенсійного фонду, щоб набувати стажу.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Гроші
Гроші

3. Змінилися також правила виходу пенсію.

Для отримання пенсії за віком у 2024 році потрібно не менше 31 року стажу.

Незважаючи на фінансові труднощі, влада обіцяє продовжити індексацію пенсій. Перший заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак попередньо заявила про можливе зростання на 13% з весни, що допоможе пенсіонерам упоратися з інфляцією.

4. Також радісні новини для внутрішньо переміщених осіб.

Виплати їм буде продовжено ще на один місяць. Пенсіонери з числа переселенців з березня також зможуть розраховувати на продовження виплат, якщо їхня пенсія менша за 9444 гривні.

Українці, фото: Знай.uа
Українці, фото: Знай.uа

Цього року також чекають перерахунки пенсій у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму, а також автоматичним перерахунком пенсій для працюючих пенсіонерів з 1 квітня.

Враховуючи фінансові труднощі, важко зробити висновок про те, як ці зміни вплинуть на громадян, та наскільки обіцянки про продовження держвиплат виявляться правдивими. У будь-якому разі ми всі на це сподіваємося.

Також наш портал інформував звільнення за власним бажанням: хто може не відпрацьовувати 2 тижні

Пенсіонери отримають "зайві" пару сотень гривень у лютому: кому пощастить