Останнім часом у ЗМІ спостерігається хвиля недостовірної інформації, пов'язаної з можливим блокуванням банківських карток пенсіонерів. Але варто прояснити: Міністерство соціальної політики України не робило жодних заяв щодо блокування банківських карток громадян.

Цією інформацією Міністерство поділилося на своїй сторінці у Facebook.

банківська карта
банківська карта

Насамперед слід зазначити, що у законодавстві чи нормативних актах, що регулюють сферу соціального забезпечення, відсутня будь-яка норма, що дозволяє блокувати банківські картки українців.

Крім того, Мінсоцполітики не має повноважень і технічних засобів для втручання в банківську сферу та блокування карток.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Насправді дисонанс в інформації пов'язаний з іншим питанням. Якщо пенсіонер з-поміж тих, хто переміщений усередині країни та зареєстрований до 24 лютого 2022 року, не користується карткою більше півроку і на ній "тиша", то так, його пенсію не переведуть на картку.

Банківська карта / фото: Freepik
Банківська карта / фото: Freepik

Це через те, що багато цих пенсіонерів живуть на окупованих територіях, і державі не просто так дізнатися, що вони все ще живі і користуються своїми картами. Для продовження виплат пенсії держава має отримати підтвердження того, що пенсіонер живий та використовує свою картку.

Таким чином, інформація про можливе блокування картки не відповідає дійсності, і українцям слід бути уважними до фактів.

Раніше ми писали про те, що цей документ може зупинити виплату пенсій: у ПФУ вказали на важливий нюанс

Також наш портал інформував, "Ощадбанк" попередив про поновлення тарифів: що змінюється з 1 квітня

Бачив потойбічне життя 96 разів: пенсіонер встановив унікальний рекорд - бачить райську галявину досі