Останнім часом гречка, популярна серед українців, опинилася у центрі уваги через коливання цін на продукти харчування, спричинені подіями на світовому ринку. Але що чекає на українських споживачів у першому півріччі 2024 року?

Історія цін на гречку в Україні була непередбачуваною. У січні 2021 року, перед початком війни, ціна за кілограм цієї крупи складала приблизно 50 грн., повідомляє The Page.

гречка
гречка

Однак у серпні 2022 року, у період жорсткого дефіциту, ціни підскочили майже до 93 грн за кілограм. Проте до січня 2024 року ціни знизилися до рівня близько 29 грн. за кілограм.

Експерти, зокрема Світлана Черемісіна з Інституту аграрної економіки, передбачають додаткове зниження цін на гречку на 5-7%, що призведе до рівня 25-27 грн за кілограм. Таке зниження пояснюється рекордним урожаєм гречки в Україні 2023 року – 207,5 тис. тонн.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага ПриватБанк запускає революційну програму: що зміниться для клієнтів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

борошно
борошно

Проте добрі новини стосуються не лише гречки. Прогнози також вказують на стабільні ціни на борошно в межах 15-17 грн. за кілограм, з незначними коливаннями в цінах на інші види круп – рис, пшоно тощо.

Світлана Черемісіна заспокоює споживачів, стверджуючи, що у найближчому півріччі очікуються помірні зміни цін на продукти, а значних стрибків не передбачається.

Наприклад, ціни на хлібобулочні вироби можуть збільшитися в діапазоні 0,5-1% на місяць, а до кінця першого півріччя кілограм хліба пшеничного може коштувати 45-46 грн , житнього – до 39-40 грн , а батон – близько 25-26 грн за 500 грам.

Крім того, Знай.ua повідомляв, заряд економної бадьорості: в Україні супермаркети оновили ціни на каву, вершки та цукор

Раніше ми писали про те, що бюджетно поїсти не вийде: супермаркети встановили нові ціни на вермішель та крупи

Вам буде цікаво дізнатися, додайте до раціону вітамінів: українців порадували цінами на огірки, моркву та зелену цибулю.