Наші читачі цього разу дізнаються, що право на призначення пенсії за віком визначається залежно від набутого страхового стажу при досягненні певного віку, визначено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Про це стало відомо завдяки нагадуванню прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Крім того, визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Для виходу на пенсію після досягнення віку 60 років у 2024 році необхідно мати не менше ніж 31 рік страхового стажу. Щорічно страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році складе 35 років.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, накопичила менше 31 року стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 року у 2027 році за наявності не менше 24 років страхового стажу. При цьому мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії 65 років – 15 років.

Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook/ПФУ

Окремим категоріям громадян можуть призначатися пенсії за віком до віку 60 років:

- на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці та на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва,

- дострокова – особам, які мають особливий статус, зокрема багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства, учасникам бойових дій та членам сімей загиблих, громадянам, звільненим з роботи, яким на час звільнення залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку,

- із зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Нагадаємо, на скільки зросте пенсія після індексації 1 березня 2024 року: глава Мінсоцполітики розкрила таємницю.

Раніше повідомлялося, депутати з новою зарплатою, але начальник автобази Ради отримує більше: кому українці купують Tesla та шикарні маєтки.

Також, процедуру спростили: тепер отримати пільги набагато простіше.