Цього року скорочують бюджет на виплати внутрішнім переселенцям. Це пов'язано із зменшенням дохідної частини бюджету України та вимогами міжнародних партнерів.

Про це заявила в ефірі національного телемарафону віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Вона пояснила, що дохідна частина українського бюджету зараз залежить від міжнародних партнерів, а вони змушують зменшити допомогу, адже 2 років повинно вистачити "для адаптації".

"Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, щоб адаптуватися", — зазначає віце-прем'єр-міністр.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще

Верещук розповіла, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

У 2024 році гроші на допомогу для ВПО планують виділити близько 57 мільярдів гривень.

"Вразливим мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, приміром, адаптувалися, або отримали житло, або мають роботу високооплачувану... підходи мають бути більш справедливі", - зауважила Верещук.

Зазначається, що зараз в Україні приблизно 4,9 мільйона українців ВПО, з них 2,5 мільйона щомісяця отримують виплати.

Верещук розповідає, що хоча кількість переселенців постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх домівок (тоді вони втрачають статус ВПО), однак, є і приріст їхньої кількості у зв'язку з евакуацією людей із прифронтових районів.

Нагадаємо, портал Знай інформував, 9 тисяч гривень на опалення: українців попередили, що можна втратити останні гроші

Раніше на порталі Знай повідомлялося, індексація пенсій 2024: хто отримає додаткові 1000 гривень

Також наш портал інформував, пенсії та зарплати під загрозою: чи вистачить Україні грошей на виплати