Постає багато запитань стосовно соціальної пенсії, адже не всі знають, у якому випадку вона призначається. Тож варто розібратись у цьому питанні.

Про те, хто може отримати соціальну пенсію та в яких випадках, повідомили спеціалісти Пенсійного фонду в Дніпропетровській області для видання "На пенсії".

Гроші, скріншот з відео "Youtube"
Гроші, скріншот з відео "Youtube"

Згідно з законом про "Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у державній системі мають призначатись такі виплати:

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Пенсію за віком призначають, коли особа досягла 60-річного віку та має не менше 15 років трудового стажу. Вимоги до наявності страхового стажу будуть змінюватись, і до 2028 року в 60 років громадяни мають вийти на пенсію за віком при наявності 35 років страхового стажу.

Хто має право на соціальну пенсію

Бувають такі випадки, коли особа не має права для пенсії за віком через відсутність страхового стажу. Тоді громадянин має звернутись до місцевого органу соціального захисту населення, щоб оформити соціальну допомогу від держави. Це можна зробити після 65 років. Це і називається соціальна пенсія.

Пенсіонери / фото
Пенсіонери / фото

Розмір соціальної пенсії не сталий і розраховується індивідуально за формулою. Вираховується різниця між прожитковим мінімумом для непрацездатних осіб та доходом на одну людину. Перераховується ця пенсія кожні шість місяців, з урахуванням змін у майновому становищі та доходах.

Нагадаємо, портал Знай, інформував, пенсіонерам заморозять карти "Ощадбанку": що потрібно встигнути

Раніше на порталі Знай повідомлялося, перерахунок пенсій не за горами: хто отримає найбільше підвищення

Також, наш портал інформував, зарплатні чекати не доведеться: українцям виплачують чималі гроші