В Україні фіксується досить різкий стрибок цін на популярні овочі - капусту, огірки та моркву. Наскільки сильним буде удар по гаманцях українців, показують дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

Українські виробники готові відвантажувати капусту не менш як за 8-13 гривень за кілограм, що в середньому на 30% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Ціни на овочі, фото: Знай.ua
Ціни на овочі, фото: Знай.ua

Через стрімке скорочення запасів капусти в господарствах, фермери почали стримувати продаж якісної продукції. Ця ситуація спровокувала ривок цін. Водночас підвищення цін провокує закупівельну активність оптових компаній, які реалізували раніше закуплені обсяги та активно поповнюють запаси капусти.

Аналітики наголошують, що цінники на білокачанну капусту вже в середньому на 22% вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Однак вартість овочів може піти на зниження вже в лютому, коли більшість ключових гравців ринку почнуть продаж цієї продукції.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Овочі в супермаркеті / фото: відкриті джерела
Овочі в супермаркеті / фото: відкриті джерела

Приблизно на 30% піднялися середні ціни на моркву. Так, у супермаркетах вартість овочів досягла 15,58 гривні за кілограм. Ще минулого місяця цінник був на рівні 11,80 гривні.

Ціни на моркву. Фото: скрін Мінфін
Ціни на моркву. Фото: скрін Мінфін

Не дуже тішать і ціни на огірки. Втім, подорожчання у цій категорії більш стримане. Так, середній цінник на гладкі огірки зріс із 106,87 до 108,75 гривні за кілограм. В той самий час тепличні огірки в мережі Varus відчутно подешевшали - з 84,40 до 65,90 гривні за кіло.

Ціни на огірки. Фото: скрін Мінфін
Ціни на огірки. Фото: скрін Мінфін

Раніше портал Знай повідомляв, січневий зліт цін: буряк, картопля та цибуля вже на вагу золота.

Також наш портал інформував, банани, цитрусові та риба стануть на вагу золота: українцям розповіли, що буде з цінами на продукти у 2024 році.

Крім того, ми писали, ціни на курятину: чи варто забивати морозилку м'ясом про запас, прогноз експерта.