Для всіх наших шанованих читачів, які цікавляться актуальними новинами з питань комуналки, є дуже корисна інформація. Справа в тому, що експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп "просвітив" українців щодо поновлення відключень боржникам комунальних послуг.

За словами Прокіпа, скасування мораторію на відключення боржників з комуналки - найрезонансніша подія минулого тижня в енергетиці.

Про це експерт Адріан Прокіп написав у мережі Facebook.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Прокіп зазначив, що відключати від комунальних послуг не будуть українці, чиє житло постраждало від обстрілів чи бойових дій, а також тих, хто проживає в регіонах ведення активних бойових дій чи окупації.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Крім того, відключення загрожує тим споживачам, хто заборгував за комунальну послугу понад 3000 гривень протягом двох місяців.

Експерт додав, що уряд пішов на такий крок через те, що багато українців почали зловживати мораторієм та нарощувати борги.

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

"Звичайно, у кожного боргу своя історія. Однак, очевидно, ключовим є те, що ці несплати посилили вже й без того боргову кризу та проблеми ліквідності енергетичних компаній”, — зазначив він.

Прокіп додав, що всього борг за електроенергію в Україні досяг 20 млрд гривень. Лише у Києві споживачі заборгували понад 1 млрд гривень. Таку суму не сплатили жителі Чернівецької області. У середньому у Києві сума боргу за світло – 7129 гривень.

Такі борги ускладнюють роботу енергокомпаній, а їхня діяльність стає ще складнішою через те, що тарифи на світ залишаються дотаційними.

"Донорами цього субсидування є державні компанії – Енергоатом та Укргідроенерго. Але й вони не в змозі покрити цей розрив повністю: загалом, за механізмом субсидування населення борг перед постачальниками універсальної послуги (власне і постачання населенню) становить майже 22 мільярди гривень. Отже, постачальники недоотримали понад 40 мільярдів і природно зіткнулися з кризою ліквідності, що може загрожувати електропостачанню. Але ж частина платить сумлінно, а частина ні? Виходить, що сумлінні платники стають заручниками дій несумлінних у тилових регіонах", — пише експерт.

У той же час, додає Прокіп, є список непобутових споживачів, яких заборонено відключати за борги, він викликає запитання. Так, "Укренерго" закликало до необхідності переглянути цей перелік, адже в нього потрапили аж ніяк не стратегічні підприємства.

Публікація Адріана Прокіпа, скріншот: Facebook
Публікація Адріана Прокіпа, скріншот: Facebook

Публікація Адріана Прокіпа, скріншот: Facebook
Публікація Адріана Прокіпа, скріншот: Facebook

Експерт не виключає, що з боку окремих постачальників можливі помилки та зловживання, але в таких випадках українцям рекомендують терміново звертатися до своєї енергокомпанії. Якщо ж таким шляхом вирішити питання неправомірного відключення від послуги, вирішити не вдасться, але звертатися вже потрібно до НКРЕКП.

Нагадаємо, яку помилку можуть припуститися українці, купуючи квартиру: комуналка вам "не пробачить".

Раніше повідомлялося, "Зніміть масу проблем": в "Нафтогазі" українцям нагадали важливий нюанс.

Також, електронні платіжки та оплата онлайн: газовики поділилися зі споживачами важливою інструкцією.