З 1 січня пройшла індексація пенсій. Пов’язана вона з підвищенням мінімальної пенсії та заробітної плати. У січні найбільша надбавка до пенсії становила 2680 гривень.

Така сума додалась до максимальної в Україні пенсії: вона виросла з 20930 гривень до 23610 гривень. Про те як підвищуватимуться пенсії далі, розповіли в Oboz.ua.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Перерахунок буде проходити у декілька етапів, адже ще підвищиться прожитковий мінімум та мінімальна заробітна плата. Окрім того, ще буде і традиційна індексація пенсій українців.

Мінімальна пенсія також зазнала змін і зросла з 2093 гривень до 2361 гривні. Окрім цього збільшилась доплата за стаж – 1 додатковий рік коштуватиме 1% від прожиткового мінімуму.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Зростання прожиткового мінімуму та зарплати потягнуло і зростання гарантованого розміру пенсій для громадян, які виконали певні умови. Це 30 років стажу для жінок, 35 для чоловіків та вік не менш ніж 65 років. Після 1 січня вони вже отримують 2840 гривень замість 2680 гривень.

Вимоги до стажу

1 січня зросли не тільки виплати, але і вимоги для виходу на пенсію. Цього року для виходу на заслужений відпочинок у 60 років потрібно мати 31 рік стажу, а у 63 щонайменше 21 рік. Для виходу на пенсію в 65 років потрібно як і раніше – від 15 років трудового стажу. Зміни будуть тривати аж до 2028 року, коли вимогою для виходу на пенсію в 60 років буде 35 років трудового стажу.

Нагадаємо портал Знай інформував, підвищення виплат після індексації: кому з пенсіонерів "світить" 1000 гривень надбавки

Раніше на порталі Знай повідомлялося, в Україні збільшили мінімальний внесок для нарахування пенсії: як це вплине на виплати

Також, наш портал інформував, індексація пенсій в березні: хто залишиться без підвищення