Страховий стаж - період протягом якого людина сплачує щомісяця страхові внески в сумі не меншій ніж встановлений мінімальний страховий внесок.

Якщо людина працює офіційно, то внески сплачує роботодавець. До стажу зараховують не лише офіційну роботу. Про те, як відбувається зарахування періоду догляду за особою з інвалідністю І групи, дитиною з інвалідністю до 16 років, а також пенсіонером, який потребує сторонньої допомоги розповіли на сторінці одного з управлінь ПФУ.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Період догляду до 1 січня 2004 року, враховується на підставі документів:

1) акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду,

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

2) документи, які підтверджують перебування на інвалідності або вік громадянина за яким доглядали

Акт обстеження складають органи Пенсійного фонду на основі відомостей організацій за місцем проживання.

Для підтвердження інвалідності людини за якою доглядали, можна надати виписка з акту огляду МСЕК, медичні висновки, посвідчення одержувача допомоги, тощо.

Особи з інвалідністю, кадр з відео
Особи з інвалідністю, кадр з відео

Щоб підтвердити вік пенсіонера, який потребує стороннього догляду до органів ПФУ можна надати один з наступних документів: свідоцтво про народження, паспорт, довідка житлово-експлуатаційний або інших організацій за місцем проживання чи реєстрації громадянина.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, оформити пенсію чи підписати договір не виходячи з дому: як українцям отримати цифровий підпис

Раніше портал Знай інформував, українці можуть збільшити стаж самотужки: в ПФУ назвали "ціну" покупки

Також наш портал повідомляв, робота українців закордоном: чи отримають пенсію ті, хто працював у Польщі