Наші громадяни, які тривалий час працювали в Польщі, матимуть можливість отримувати пенсію в Україні. При розрахунку розміру виплат, страховий стаж здобутий у двох країнах будуть додавати.

Про це повідомили в ГУ Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

"Моя мама працює в Польщі. Має статус тимчасового захисту. Чи буде польський стаж роботи враховано при призначенні пенсії в Україні?" – поцікавилась українка.

Фахівці ПФУ пояснили, що Україна та Польща у 2012 році підписали угоду про соціальне забезпечення, згідно з якою Україна та Польща взаємно визнають трудовий стаж, отриманий в обох країнах, при призначенні пенсії.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

"Тобто якщо людина має страховий стаж в Україні та працювала в Польщі, то для визначення права на призначення пенсії такі стажі підсумовуються", — йдеться у повідомленні.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Наприклад, українцю, який працював 25 років в Україні та 6 років у Польщі має право на пенсію за віком в Україні, оскільки для виходу на пенсію у 60 років необхідно набрати не менше 31 року страхового стажу до 2024 року.

Однак мова йде лише про офіційний стаж роботи у Польщі, під час якого за працівника спачувалися податки і це можна підтвердити пенвими документами.

Тому українцям які працюють зараз у Польщі та планують оформлювати пенсію в Україні, радять перед виїздом додому обзавестися витягами документів, які підтвердять їх стаж.

Нагадаємо, вимоги до пенсіонерів зростають: люди залишаться з порожнім гаманцем.

Раніше повідомлялося, українцям нарахують додаткову грошову допомогу.

Також, нові правила обернуться втратою субсидій для українців.