З новим роком прийшли зміни до правил надання відпусток в Україні. Державна служба України з питань праці пролила світло на питання про те, чи дає період відпустки без збереження заробітної плати під час воєнного стану право на щорічну відпустку.

З нововведеннями, що набули чинності 24 грудня 2023 року, працівникам у період військового стану не надається період відпустки без збереження заробітної плати.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Проте, у новому законі прописані деякі винятки. Працівники так само можуть отримати відпустку без збереження заробітної плати на строк до 30 календарних днів на рік, але тепер це вимагає угоди між працівником та роботодавцем.

Також є умови, коли при загрозі розповсюдження епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції згідно із законом або у разі загрози збройної агресії проти України роботодавець на запит працівника може надати відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку.

Популярні новини зараз
Ті, хто платить по 100 грн/куб – ще щасливчики: як в Україні можуть змінитись тарифи на воду Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах
Показати ще

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Чи вважається стаж, поки працівник у відпустці?

Ні. Відповідно, перебування у цій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Тривалість такої відпустки визначатиметься угодою сторін.

Нагадаємо, війна тільки для бідних: як люди відреагували на пропозицію відкупу від мобілізації

Раніше ми писали про те, Чи прийдуть пенсії та виплати вчасно – українцям пояснили хворе питання

Крім того, Знай.ua повідомляв, додаткова грошова допомога та пільги по-новому: які зміни чекають на українців