В Україні якось змінилися правила продажу валюти, громадяни почали помічати, що їм найчастіше намагаються видати пошкоджені доларові купюри.

У відповідь на численні скарги, Національний банк зобов'язав фінансові установи приймати на обмін усі долари, навіть із пошкодженнями.

Обмінник. Фото: скрін youtube
Обмінник. Фото: скрін youtube

Як запевнили в НБУ, немає обмежень на рік випуску чи номінал іноземної валюти – всі банкноти приймаються за відсутності ознак підробки. Більше того, в Україні можна видавати та отримувати купюри з певними дефектами.

Серед допустимих ушкоджень – локальні стертості фарби чи втрата жорсткості паперу, дрібні плями, відбитки штампів, видно лише під ультрафіолетом написи, кілька дрібних надрізів чи отворів. Такі банкноти можна отримати без перешкод у касах банків. У разі незгоди клієнта з обміном пошкоджених купюр банк зобов'язаний прийняти відмову, але вибирати конкретні номінали для купівлі чи продажу заборонено.

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Обмінник. Фото: скрін youtube
Обмінник. Фото: скрін youtube

Інша справа – серйозніші пошкодження, коли доведеться скористатися послугою інкасації з відповідною комісією. Сюди відносяться розірвані навпіл банкноти зі стертими захисними ознаками чи зображеннями, пофарбовані або зіпсовані купюри.

Банки також приймуть із доплатою забруднені гроші, гнилі та обпалені долари, купюри з деформованим кольором або друкарським шлюбом.

Нагадаємо, підсовують тільки "сміття" – клієнти "ПриватБанку" скаржаться на стан доларових купюр

Як повідомляв "Знай.uа", займати черги в обмінниках? Експерт розповів, який курс долара чекає у січні 2024 року

Знай.uа писав, українці не можуть отримати валюту в ПриватБанку: в чому проблема