Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важливі новини. На цей раз наші читачі дізнаються відповіді на дуже актуальні питання щодо оплати за обслуговування газових труб.

Про це розповіли фахівці із консультаційного центру "ГазПравда" у мережі Facebook.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Фахівці розповіли також, чим відрізняється ситуація для мешканців багатоквартирних та приватних будинків. Тема технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж стала головною "комунальною" новиною для мешканців багатоповерхівок.

Йдеться про плату за перевірку та ремонт газових труб на та всередині будинків. Декілька років вони були фактично нічийними. Тепер ситуацію намагаються виправити і зобов'язати мешканців багатоповерхівок укладати спеціальні договори на таке ТО.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

На кому залишаються обов'язки, дані: "ГазПравда"
На кому залишаються обов'язки, дані: "ГазПравда"

Чи чекати на платіжки за обслуговування внутрішніх мереж власники приватних житлових будинків?

Поки немає. Автоматичне нарахування плати за утримання у належному стані внутрішніх газових мереж очікують виключно мешканці багатоквартирних будинків. Розсилка платіжок не залежатиме від бажання чи небажання мешканців багатоповерхівки укладати договір на здійснення відповідного ТО.

Законодавство містить норми, які вже незабаром дозволять операторам ГРМ автоматично нарахувати та виставити до оплати рахунок за ТО власникам квартир, навіть без фактичного підписання відповідного договору. Докладніше про це ГазПравда вже розповідала раніше.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

А хто ж відповідає за газові труби у приватних житлових будинках? Чи повинен місцевий оператор ГРМ утримувати у належному стані внутрішні газопроводи приватників за власний рахунок?

На сьогодні тарифи операторів ГРМ на доставку газу не покривають вартість обслуговування внутрішніх мереж будинків. Законодавство переклало відповідальність за належне утримання внутрішніх газових мереж виключно на їхніх власників. У приватних житлових будинках – на їхнього господаря. ТО внутрішньобудинкових мереж проводиться на договірній основі будь-якою спеціалізованою організацією (або облгаз, або філія Газсеті, або інше підприємство, що має дозвіл на такі роботи), та виключно за рахунок господаря будинку.

Форму такого договору та його суттєві умови саме для приватних житлових будинків не визначено чинним на сьогодні законодавством. Угода на проведення ТО у цьому випадку укладається на умовах вільного волевиявлення з урахуванням вимог Господарського та Цивільного кодексів України.

На відміну від ситуації з багатоповерхівками такий договір має бути обов'язково підписаний обома сторонами. Тобто, власник приватного будинку має самостійно:

1) вибрати організацію, яка здійснюватиме ТО ВДСГ;

2) власноруч поставити підпис на договорі про виконання ТО ВДСГ.

І лише після цього будуть підстави вимагати проведення ТО внутрішньобудинкових газових мереж спеціалізованою організацією та здійснювати плату за нього.

Чи можна обійтися без цього?

На жаль, практично більшість будинків досі немає таких договорів. Але водночас законодавство містить норми про припинення газопостачання домогосподарству, із встановленням заглушки у разі незабезпечення технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових газових мереж. Тобто якщо ви не хочете залишитися без газу, то рано чи пізно, але питання ТО мереж вашого будинку доведеться вирішити.

Нагадаємо, доведеться віддати останні гроші? В Україні прийняли "третю платіжку" за газ.

Раніше повідомлялося, як платити за газ менше: українцям розкрили простий секрет.

Також, від 7 до 10 гривень за куб: скільки українці платитимуть за газ у грудні.