Смерть близької людини – складний час, і пенсіонери, що втратили, часто стикаються з питаннями про отримання допомоги на похорон. Пенсійний фонд України роз'яснив ситуацію з похоронною допомогою для померлих пенсіонерів.

На сторінці Facebook фонду з'явилися відповіді на найчастіші питання українців.

Пенсіонери, Zakon
Пенсіонери, Zakon

Одне з ключових питань стосується розміру допомоги на поховання.

Тут все залежить від закону, за яким було призначено пенсію. Якщо пенсіонер отримував виплати за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби", допомога складає три місячні пенсії або не менше п'ятиразового розміру прожиткового мінімуму. для працездатних осіб (13 420 грн).

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

Для тих, кому пенсію було призначено відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" або іншими законами, розмір допомоги — дві пенсії, які отримував пенсіонер на момент смерті.

Пенсіонерка, фото із вільних джерел
Пенсіонерка, фото із вільних джерел

Крім того, Пенсійний фонд наголосив, що термін звернення за допомогою на поховання не обмежений у часі.

Також варто нагадати, що надання допомоги передбачено для застрахованих осіб або членів сім'ї, які підпадають під умови статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Це включає подружжя, дітей, братів, сестер, онуків, батьків, матерів, дідів і бабусь, за умови дотримання певних критеріїв.

Така допомога надається застрахованим особам, членам їх сімей або юридичним особам, які здійснили поховання, у розмірі 4100 гривень.