Останніми роками в Україні вартість ліків постійно зростає. У 2023 році ціни збільшилися на понад 13%, і прогнозується, що тенденція продовжиться і наступного року.

Вторгнення Росії мало значний вплив на нашу фармацевтичну галузь: аптеки переживали колосальні черги, оскільки люди брали всі доступні ліки на випадок можливого дефіциту.

Черга в аптеку, скріншот: YouTube
Черга в аптеку, скріншот: YouTube

Це стало викликом для постачання ліків, особливо з урахуванням ситуації в країні. Однак, завдяки організованій логістиці вдалося уникнути масштабного дефіциту.

Про це говориться на офіційному сайті Міністерства фінансів.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Проте вартість ліків збільшилася, торкнувшись як вітчизняних, так і імпортних препаратів. Причинами подорожчання стали завезення ліків як гуманітарна допомога та високі витрати на імпортні компоненти.

Експерти передбачають подальше збільшення цін на ліки, хоча складно точно передбачити, наскільки вони зростуть.

ліки і термометр
ліки і термометр, pixabay

"Прогнози — це завдання невдячне, але, на мою думку, не помилимося, якщо припустимо зростання цін. Звісно, ​​бажано не більше, ніж на 10%”, - зазначив Юрій Чортков, засновник аптечного маркетплейсу Liki.ua.

Однак, щоб полегшити тягар фінансових витрат українців, аптеки пропонують різноманітні бонусні програми та знижки. Наприклад, можна скористатися програмами лояльності або акціями, які пропонуються у різні свята чи дні народження. Це дозволить клієнтам зменшити витрати на придбання необхідних ліків.

Крім того, наш портал інформував, всім аптекам приготуватися: в Україні запровадять масові перевірки

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що поки помідори дешевшають, ціни на огірки тягнуться вгору: огляд грудневих цін на овочі