Дефіцит кадрів, що насувається, залишає відбиток на ринку праці України, змушуючи підприємства піднімати планку зарплат. За оцінками Національного банку, безробіття поступово скорочується, відбиваючи відновлення секторів переробки та будівництва.

Проте складнощі зберігаються через структурні перекоси, викликані військовим конфліктом, ускладнюючи пошук фахівців для вакансій.

Про це повідомили на сайті Нацбанку.

Кадровий голод особливо відчувається у будівництві та переробці, змушуючи компанії піднімати зарплати. Не лише формальне, а й реальне збільшення оплати праці, що перевищує рівень інфляції.

Статистика скорочення безробіття / фото: Нацбанк
Статистика скорочення безробіття / фото: Нацбанк

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Довгостроковий дефіцит кадрів продовжуватиме стимулювати підприємства до перегляду оплати праці. Національний банк прогнозує зростання зарплат українців, проте він буде нерівномірним у різних галузях через структурні нерівності.

Зростання середньої зарплати частково зумовлене підвищенням мінімальної оплати праці, яку планується збільшити до 8000 грн у квітні 2024 року. Це дасть значне зростання оплати праці (приблизно 20%). Прожитковий мінімум також планується збільшити до 2920 грн. у 2024 році.

Інфляція / фото: Нацбанк
Інфляція / фото: Нацбанк

За інформацією Нацбанку, пенсії також індексуватимуться: мінімальна пенсія зросте до 2361 грн, а максимальна досягне 23610 грн. Індексація виплат очікується і наступного року, продовжуючи підтримувати пенсіонерів.

Нагадаємо, у багатьох країнах забороняють екзотичні фрукти, ввівши величезні штрафи - у чому проблема

Раніше ми писали про оновлення в банківських тарифах: що чекає на власників карток "Ощадбанку" з 1 грудня

Як повідомляв Знай.ua, пенсіонери можуть заплатити за газ зі знижкою: як скористатися шансом