День Андрія Первозванного – свято, яке відзначають на честь одного із дванадцяти апостолів Христа.

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Це означає, що дати всіх свят, що не переходять (фіксовані) змістилися на 13 днів раніше. Таким чином, 13 грудня свято Андрія Первозванного за новим стилем тепер відзначають 30 листопада.

Андрій Первозванний, фото: Главред
Андрій Первозванний, фото: Главред

Навколо цього дня ходить чимало легенд, і люди відзначали певні прикмети. В Андріїв день існує і кілька заборон, яких необхідно дотримуватися, щоб заслужити Божу прихильність, і не привести до свого дому невдачу.

Андрій Первозванний, фото: Главред
Андрій Первозванний, фото: Главред

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Ворожіння на Андрія Первозваного

1. Перед сном потрібно покласти шматочок випеченого своїми руками хліба під подушку. При цьому примовляти: "Наречений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати". Вважається, що першим насниться той, за кого наречено заміж.

2. Написати на записочках імена 13 хлопців і покласти під подушку. Вранці дівчина витягує першу записочку, що трапилася, і читає ім'я. Вважається, що саме так зватимуть її судженого.

3. Налити в тарілку води та викласти пару соломинок у вигляді містка. Вважають, що наречений з'явиться уві сні, щоб перевести наречену через місток.

4. Коли всі в домі ляжуть спати, дівчина гасить світло і сідає біля заштореного вікна. При цьому красуня загадує: "Навужений, ряжений, їдь повз вікно". Потім прислухається до вікна, що проходять повз. Якщо звук гучний, крик чи свист, то, значить, суджений буде багатим, а сімейне життя – веселим. Коли проїжджають тихо, то дівчині судилося вийти заміж за бідного хлопця.

ворожіння на Масляну по млинцях, ілюстративне фото х вільних джерел
ворожіння на Масляну по млинцях, ілюстративне фото х вільних джерел

Нагадаємо про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі .

Раніше ми повідомляли про Різдвяний піст-2023: живлення по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.