Курс валют - це те, на що ми звертаємо увагу не в останню чергу через повномасштабну війну.

Раніше 1 долар чи євро можна було купити десь за 26-28 гривень, зараз доведеться віддати близько 36 і більше. Від 24 лютого 2022 року курс був фіксованим, а зараз його "відпустили у вільне плавання", хоч і під чіткою увагою.

Курс валют. Фото: скрін youtube
Курс валют. Фото: скрін youtube

У цей же час Україну та інші країни накрила "чорна п'ятниця", яка десь триває один день, десь два, а десь до кінця вихідних. Однак через це виникає питання, чи може ця акція вплинути на курс валют.

На думку експертів, осінні розпродажі в магазинах наприкінці листопада не суттєво вплинуть на курс долара в Україні. Водночас, під час різдвяних свят може спостерігатись збільшення попиту на готівкову валюту.

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

За словами Тараса Лісового, начальника департаменту казначейства Глобус Банку, готівковий ринок тісно пов'язаний із міжбанківським, де діє режим регулювання з боку НБУ. Тому серйозного відриву цін не очікується.

"Відмінність від передсвяткових періодів, коли зазвичай частина громадян може обміняти якісь валютні заощадження для приготувань до свята (це відбувається в основному на Різдво, Новий рік та Великдень), "чорна п'ятниця" торкається незначної кількості громадян”, - зазначив фахівець.

Чорна п'ятниця, скріншот YouTube
Чорна п'ятниця, скріншот YouTube

У той же час, напередодні Різдва та Нового року пропозиція готівки на ринку може зрости на 10-15%, а різниця між готівковим та безготівковим курсом тимчасово скоротиться до 1-0,7%.

Нагадаємо, переклади між картками можуть привернути увагу податкової: які ліміти краще не перевищувати

Як повідомляв "Знай.uа", ціни можуть зростати швидше, ніж у 2023 році: як інфляція вплине на вартість товарів наступного року

Знай.uа писав, працевлаштування під час війни: чи беруть на роботу з непогашеними кредитами