За курсом "зеленого" у 42,2 грн було підраховано державний бюджет України. Проте вже до кінця року він може сягнути 45,8 грн. Через це деякі експерти гадають, що реальний курс може зрости майже до 46 гривень за один американський долар.

Однак ці розмови можна сприймати як "інформаційну диверсію", і є низка нюансів, які слід знати з цього приводу.

Про це розповів колишній член Ради НБУ, голова комісії з банківського аналізу українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Чого очікувати від долара найближчим часом

За його словами, поки що істотних змін у курсі долара не буде, тож усе має бути добре. У той же час є різні сценарії, які можуть це змінити.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Зараз існує така теза, яка активно поширюється, що міцна гривня та низький курс долара негативно впливає на доходи до державного бюджету і це нібито погано. Нам необхідно тому зробити 42 (курс, — ред.) або більше, щоб виконати бюджет. справі це дуже підозріла інформаційна активність", - вважає Віталій Шапран.

Обмін валют, фото знай.иа
Обмін валют, фото знай.иа

Експерт заявив, що частина податків від імпорту справді прив'язана до долара та євро. Така залежність є, але водночас Україна має високу частину зовнішнього боргу і його суму постійно зростає.

Обмін валют, фото: Знай.uа
Обмін валют, фото: Знай.uа

В результаті, якщо сильно послабити гривню та робити це штучно, тоді це призведе не лише до зростання доходів до бюджету, а й до зростання державного боргу.

Нагадаємо, ціни можуть зростати швидше, ніж 2023 року: як інфляція вплине на вартість товарів наступного року.

Раніше повідомлялося, що українцям хочуть по-новому видавати кредити: що важливо знати.

Також, курс долара та інфляція: що чекає українців у наступні 12 місяців – банкіри озвучили прогноз.