Українцям планують у наступному році підвищити пенсію у декілька етапів, але деяким одержувачам можуть знизити розмір виплат. У ПФУ назвали причини.

Частину пенсії можуть втратити банківські та комунальні боржники, ті, хто заборгував виплати за аліментами, а також українці, на яких відкрили виконавчі провадження.

Пенсія в Україні, фото depocitphotos
Пенсія в Україні, фото depocitphotos

Цим категоріям у 2024 році не підвищать, а зменшать виплати на підставі:

  • виконання судових рішень, рішень та вироків суду щодо майнових стягнень;
  • виконавчі розпорядження, видані нотаріусами;
  • інші рішення та постанови, що підлягають виконанню аналогічно до судових рішень.

Крім того, із боржників можуть щомісяця списувати від 20 до 50% пенсії. У гіршому випадку половину виплат почнуть забирати у тих, хто накопичив борг за аліментами, або хто має за рішенням суду відшкодувати шкоду від розкрадання майна підприємства чи організації, а також за рахунок відшкодування збитків, пов'язаних із позбавленням здоров'я чи смертю іншої людини.

Популярні новини зараз
Потрібно бути готовим: Галущенко звернувся до українців Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

Судове рішення. Фото freepik
Судове рішення. Фото freepik

Інші категорії будуть віддавати по 20% із пенсійних виплат щомісяця. З українців стягуватимуть гроші, доки вони не виплатять борги, згідно зі своїми зобов'язаннями.

Раніше ми писали про те, що "Це шалені гроші": у Мінсоцполітики анонсували індексацію пенсій на 2024 рік

Як повідомляв Знай.ua, немає грошей на комуналку? Українцям підказали, як вибратися з "боргової ями", ще й отримати субсидію

Також портал Знай.ua писав, що субсидії на комуналку: скільки залишилося часу, щоб оформити допомогу на зиму