Частина українців, які за віком мають право вийти на заслужений відпочинок, можуть вчасно не отримати пенсію, якщо не звернуться із заявою до пенсійного органу протягом визначеного сроку.

Фахівці Пенсійного Фонду розповіли коли після Дня народження потрібно звернутися за пенсією, щоб вчасно отримати виплати від держави.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

До ПФУ звернулась українка та запитала про те, скільки вона має часу для того, щоб донести необхідні документи для призначення пенсії після звернення із заявою.

"24 вересня 2023 року мені виповнилося 60 років. Хотіла подати документи, але представник сервісного центру, переглянувши мою трудову книжку, повідомила, що для підтвердження стажу мені потрібно надати довідку для підтвердження стажу з 1984 по 1990 роки. Щоб дістати цю довідку, мені потрібен мінімум місяць. З якого числа мені буде призначено пенсію?" – поцікавилась майбутня пенсіонерка.

Популярні новини зараз
Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект
Показати ще

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Спеціалісти пояснили, що якщо пенсіонер звертається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку (стаття 45 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

При цьому днем звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом Пенсійного фонду України відповідної заяви з необхідними документами.

Пенсіонери. Фото Freepik
Пенсіонери. Фото Freepik

Тобто якщо пенсіонерка встигне подати заяву до закінчення трьох місяців після досягнення 60 років (до 24 грудня),їй буде призначено пенсію з 25 вересня.

Якщо вона подасть документи після 24 грудня,то виплати призначать з того дня, коли буде подано повний пакет документів.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, "Вплине...": українцям розповіли, як на "теплих" субсидіях позначиться продаж особистого майна

Раніше портал Знай інформував, можна отримати 300 гривень до пенсії: кому виплачують приємні бонуси

Також наш портал повідомляв, як не залишитися без пенсії: у ПФУ назвали важливу деталь