В Україні планують запровадити новий вид соціальної допомоги, яка не буде прив'язана до прожиткового мінімуму, а залежатиме від базового доходу сім'ї. Про це розповіла глава Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Чиновниця заявила, що допомога завиватиме від певного базового доху сім'ї, а не прожиткового мінімуму, як більшість діючих виплат.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Так, якщо людина проживає одна, то базова величина становить 100% прожиткового мінімуму. Ці кошти мають витрачатися попри всі базові потреби. Наприклад, якщо сім'я складається з трьох осіб (мама, дитина та батько), то перший член матиме 100%, дитина – 100%, а третя – 70%. Для пенсіонерів чи громадян з інвалідністю – також 100%.

Соцдопомога. Фото: скрін youtube
Соцдопомога. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

За словами Оксани Жолнович, усі суми сумуватимуть та обчислюватимуть базовий дохід на кожного. Якщо розмір нижче за необхідний, то різницю покриють уніфікованою соціальною допомогою.

На даний момент проєкт перебуває на стадії обговорення і його ще мають підтримати у парламенті. За прогнозами, нововведення може набути чинності вже наступного року.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, соцдопомогу на комуналку для непрацюючих пенсіонерів: які документи необхідно надати.

Також наш портал інформував пенсійну реформу: міністр Жолнович розповіла, коли українці почнуть самі відкладати на старість.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що соціальна допомога від держави у 2023 році: хто з українців може отримувати і в яких розмірах.