Уряд України хоче переглянути мінімальну вартість на оптові та роздрібні алкогольні напої.

Про те як це вплине на звичайних споживачів та чи збільшаться цінники в супермаркетах розповіли в "Бізнес.Цензор".

Що означає мінімальна ціна

Для початку необхідно зрозуміти, що таке мінімальна ціна алкоголь. Оскільки звичайні люди купують в роздріб, то найменша ціна в цій категорії алкоголю - це ціна на товар, нижче якої не можуть продавати в супермаркеті.

Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube
Відділ з алкоголем у супермаркеті, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Найменші ціни на алкогольні напої затверджені були ще в 2018 році, але винятком стали ігристі вина та газовані винні напої, вартість який Уряд затвердив на початку 2021 року.

Як це вплине на вартість в супермаркетах

На покупців, зміни, затверджені урядом вплинуть не суттєво. Адже найменша ціна це мінімальна позначка, яку вже давно перевищили виробники алкогольних напоїв.

Покупець. Фото: Youtube
Покупець. Фото: Youtube

За словами експерта, підвищення мінімальної ціни не означає те, що виробники відразу почнуть підвищення цін. Адже компанії, які займаються виробництвом та продажем на законних основах сплачують податки, тому й так зараз немає цін на рівні мінімальних.

Такими мірами уряд скорочує пропозиції від виробників, які продають неякісну продукцію та компаній, які не можуть сплатити податки.

Алкоголь дорожчає: фото з відкритих джерел
Алкоголь дорожчає: фото з відкритих джерел

Тому, якщо ціни на алкоголь взлетять вгору, то причиною стане не підняття мінімальних цін, а вплив факторів, пов'язаних з виробництвом.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, сходити до супермаркету - попрощатися із зарплатою: цінники на сало, ковбасу та буженину почали стрімко зростати

Раніше портал Знай інформував, котлети тепер дешевші за омлет: в Україні супермаркети змінили цінники на курятину та яйця

Також наш портал повідомляв, хтось залишиться без вечері: українські супермаркети різко підняли ціни на рибку