Пенсійні виплати — тема чи не №1 в Україні, під час повномасштабної війни, нарівні з цінами на комунальні послуги та продукти в супермаркеті.

Варто поговорити про індексацію пенсій уже у 2024 році, тим більше, цей процес уже був анонсований Президентом Володимиром Зеленським, який зазначив, що це відбудеться, найімовірніше, у березні.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Незважаючи на індексацію, виплати все одно отримають ті, хто виконав вимоги щодо стажу під час досягнення 65-річного віку; ті, хто отримує мінімальну соцвиплату; ті, хто одержує максимальну пенсію. Формала для індексації абсолютно проста — вираховується 50% середнього зростання зарплат за останні три роки, додаючи до цього значення половину від минулорічної інфляції (тобто за 2023 рік) — за прогнозом Нацбанку, 10,6%.

Виходячи з цих даних, можна припустити, що результатом наступної індексації буде підвищення пенсії на 34,6%. Це означає, що якщо ви отримуєте зараз 3 тисячі гривень — після цього процесу соціальна виплата становитиме ~4038 грн.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Проте точно зараз заявити про відсотки та цифри не зможе ніхто — все залежить від показників інфляції та динаміки зарплат за поточний рік. А це буде відомо лише до березня.

При індексації варто врахувати і той момент, що їй піддається лише "гола" пенсія - без надбавок за вік, стаж тощо.

Нагадаємо, був звичайним підлітком, а прокинувся мультимільйонером: 18-річний хлопець випадково збагатився

Як повідомляв "Знай.uа", Гетьманцев хоче "виправити" податки: що зміниться для українців

Знай.ua писав, фінансову допомогу українським біженцям буде припинено: Польща прийняла важливе рішення