Якщо батько або мати, яких зобов'язали сплачувати аліменти перебуває за межами країни, то стягувач має право звернутися до відповідних органів.

Особа, яка виховує дитину має звернутися в компетентні органи держави, для того, щоб задовольнити рішення суду щодо стягнення аліментів. Про це розповіли у Міністерстві юстиції України.

Стягнення аліментів за кордоном регулюються низкою міжнародних договорів, учасницею яких є і Україна.

Аліменти. Фото: Vcredite
Аліменти. Фото: Vcredite
Аліменти. Фото: Vcredite

Ці документи передбачають взаємне визнання і виконання судових рішень у цивільних справах. Тому рішення суду можна задовольнити й на території інших держав. На сайті Міністерства юстиції можна подивитися перелік міжнародних договорів, які регулюють цивільні судові справи.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Аліменти, фото  Мін'юсту
Аліменти, фото Мін'юсту

Наприклад, до 29 грудня цього року ще діє конвенція, за якою громадяни можуть отримати правову допомогу у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Вона також регулює питання стягнення аліментів. Згідно з цією конвенцією питання можна вирішити на території колишніх країн СНД. Але до списку цих держав не входить росія та білорусь, адже співпраця за цими конвенціями була припинена після повномасштабного вторгнення.

Документи. Фото Freepik
Документи. Фото Freepik

Для того, щоб отримати документ про визнання рішення суду, особа повинна звернутися до суду України. Після цього громадянин отримає документи, що передбачені міжнародними договорами України. Ці документи повинен засвідчити суддя своїм підписом, та скріплюються оригінальною печаткою. Для відповідного клопотання повинен надаватися і переклад документів на мову країни, в якій перебуває боржник.

Нагадаємо, портал Знай інформував, чи зобов'язаний покупець оплачувати розбитий чи пошкоджений товар у магазині

Раніше на порталі Знай повідомлялося, купили прострочені продукти, але помітили це вдома: Держпродспоживслужбі пояснили, як діяти

Також наш портал інформував, батько не працює, але аліменти платити треба: як отримати допомогу на дитину в такій ситуації