Вже з 1 серпня цього року законодавство, щодо отримання довідки ВПО зазнало змін.

При зміні місця проживання біженці мають отримати спеціальні довідки, які підтверджують статус ВПО. Без цієї довідки отримати допомогу від держави просто неможливо. Та вже з минулого місяця законодавство надання та отримання довідок змінилося. Про це розповіла юристка з питань ВПО БФ "Право на захист" Діана Курило для РБК-Україна.

Допомога ВПО. Фото: скрін youtube
Допомога ВПО. Фото: скрін youtube

За законом, ВПО вважається громадянин, який був змушений покинути своє місце проживання через війну, окупацію території та інше. Людина, яка змінює місце свого проживання, має відповідно зареєструватися та отримати статус ВПО. На основі цього документу буде нараховуватися виплата від держави. Людина, яка оформила довідку буде мати право на допомогу від держави, переоформлення соціальних виплат. За цих обставин громадянин буде мати ті ж права, що і на своєму місці проживання.

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

З минулого місяця довідки можуть отримати особи, які залишили свою домівку у зв’язку з обставинами, описаними у законі. А також особи, котрі виїхали з територій прифронтових, або тих, на яких ведуться активні бойові дії. Список міст та областей, до якого входять міста можна на сайті Міністерства інтеграції. Також довідка може надаватися людям, які втратили житло внаслідок збройної агресії російської федерації. Дитина також має право на отримання довідки ВПО, на неї також будуть виплачувати кошти.

Дитина в авто, фото
Дитина в авто, фото

Для отримання довідки людина звертається самостійно, пише відповідну заяву. Для отримання довідки на неповнолітню дитину, або недієздатну особу, заява пишеться їх офіційним представником. Звернутися можна до свого структурного підрозділу надання соціальних послуг населенню.

Нагадаємо, портал Знай інформував, затіяли ремонт - можете втратити допомогу: українцям нагадали, за що заберуть субсидії

Раніше на порталі Знай повідомлялося, українці можуть отримати різні надбавки до пенсії не лише за віком: що відомо

Також наш портал інформував, безкоштовне харчування в школі: хто з дітей має право