Для всіх наших шанованих читачів, які уважно спостерігають ціни на важливі продукти харчування, є дуже важливі новини. Так, в Україні продовжує дорожчати хліб. Лише за серпень багато заводів та виробників встигли підвищити ціни на 5 грн за буханець.

Також заводи попереджають, що у вересні цінники знову зміняться.

Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

За даними Держстату, головний продукт зростав у ціні протягом усього минулого року. Якщо говорити про ціну у липні, то порівняно з червнем вона підвищилася лише на 0,3%, але якщо з аналогічним періодом 2022 року – то на 9,7%. За 7 місяців цього року хліб подорожчав на 15%.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Ситуація різко погіршилася в серпні - багато виробників додали до ціни 10-15%, а деякі - відразу 20%, при цьому подорожчання найсильніше торкнулося крафтової продукції (вартість буханця доходить до 100 грн).

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

Варто нагадати, що Кабмін встановив цінові обмеження на соціально значущі продукти, до яких і хліб. Однак це стосується лише одного сорту - пшенично-житнього, і максимальна націнка не може бути вищою за 10%.

В результаті рітейлери можуть ставити будь-які розцінки на інші сорти – за словами власників магазинів, ці цифри сягають 50%.

Проте вартість хліба зростає не лише через націнку продавців – ціни підвищують і виробники. Незважаючи на велику кількість пшениці в нашій країні, її закупівельна вартість суттєво збільшилась.

Станом зараз тонна продукції коштує 190 доларів, хоча ще кілька тижнів тому фермерам пропонували 180 дол.

Ще однією причиною підвищення цін на хліб є подорожчання собівартості та доставки.

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

Голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензін зазначив, що із зерном в Україні проблем не буде, але на кінцеву ціну хліба вплинуть логістика та тарифи на електрику. Через їхнє подорожчання підвищуватимуться ціни і на хліб - за словами експерта, це значення складе 3-5% на місяць.

Нагадаємо, золотий десяток: восени прогнозують суттєве подорожчання яєць.

Раніше повідомлялося, що українцям будуть роздавати продуктові набори: як можна отримати.

Також, оминайте десятою дорогою: які кавуни небезпечно купувати і як вибрати якісний продукт.