Незважаючи на те, що в Україні триває війна, та багато наших громадян покинули свої домівки, уряд відновив обов'язкову повірку лічильників води, тепла та газу.

Механічний лічильник газу, фото portmone
Механічний лічильник газу, фото portmone

Тож усіх українців, у яких закінчився строк дії свідоцтв про повірку лічильників на воду, зобов'язали здійнити повірки лічильників протягом трьох місяців після закінчення опалювального сезону.

Виключення становлять лише мешканці окупованих територій та територій, де ведуться активні бойові дії.

Повірка лічильників газу, скріншот: YouTube
Повірка лічильників газу, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Частіше за все, для проведення перевірок, співробітники комунальних служб демонтують лічильники, тож багатьох громадян цікавить питання, чи можливо взагалі проводити цю процедуру прямо на місці експуатації без демонтажу.

На це питання надала відповідь експерт-консультант видання "ГазПравда" Катерина Плотнікова.

Газові лічильники. Фото: Youtube
Газові лічильники. Фото: Youtube

Вона зазначає, що така можливість дійсно передбачена законодавством, однак право обирати місце проведення повірки лічильника побутового споживача (незалежно від його права власності) законодавчо закріплено виключно за облгазом.

Облгаз відповідно до своєї технічної можливості, враховуючи економічні чинники, здатність транспортування еталонів та допоміжного обладнання приймає рішення про місце проведення перевірки засобу вимірювань:

  • або в стаціонарних або пересувних перевірочних лабораторіях;
  • або прямо на місці експлуатації.

Лічильник газу, скріншот: YouTube
Лічильник газу, скріншот: YouTube

"Якщо облгаз приймає рішення про проведення періодичної перевірки засоби вимірювальної техніки в місці його встановлення (експлуатації), то в даному випадку демонтаж такого лічильника не проводиться", – зазначила фахівець.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" розповів, що робити, якщо оплата за газ зарахувалась на помилковий особовий рахунок: інструкція.

Раніше ми повідомляли, що українці хапаються за голову від штрафів 300 тисяч: як не потрапити на покарання за газовий лічильник.

Також стало відомо, що українці скаржаться на затримку паперових платіжок від "Нафтогазу": як отримати рахунок, не чекаючи листоноші.