Українці мужньо пережили минулу зиму навіть попри постійні ракетні атаки росіян. Ми адаптувалися до суворих графіків вимкнень, та навчились робити хатні справи в багато разів швидше.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Однак до нового опалювального сезону залишилось буквально пару місяців, тож чи варто очікувати того, що ця зима буде ще більш складною для нас, адже Повітряні Сили вже попереджають про обстріли окупантів восени.

Чого очікувати від цієї зими розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в ефірі телемарафону.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Фахівець нагадав, що минула зима була досить теплою і без суттєвих заморозків, тобто навіть сама природа допомогла нам пережити важкий період.

Тому наврядчи можна чекати такої погоди і цієї зими.

"Якщо буде зима, як зима звичайна, тоді відключення будуть довші. Тобто, якщо ми раніше бачили графіки 4 на 4, 6 на 6, то я думаю, тут графіки можуть бути такі, що, наприклад, 10 годин не буде електроенергії, 5 годин буде електроенергія", – сказав він.

Тарифи на газ, фото: 2x2.su
Тарифи на газ, фото: 2x2.su

Юрій Ковальчук розповідає, що цього року також буде ажіотаж на генератори, павербенки та ліхтарі. Продавці знову будуть спекулювати цінами.

Однак цього року, за прогнозами експерта, може не вистачити запасів газу, адже уряд враховував сценарій помірної зими та закачав у підземні сховища 14,5 млрд куб. м.

Таких запасів блакитного палива, за словами експерта, може не вистачити якщо взимку будуть сильні морози. Тож українців будуть чекати не тільки графіки світла, а й графіки газу.

Газова плита. Фото: скрін youtube
Газова плита. Фото: скрін youtube

"І тоді будуть такі ж графіки, що 10 годин буде газ, 10 годин не буде газу, і це буде стосуватися так само і теплокомуненерго… Тобто там, де люди живуть у сільській місцевості у приватних будинках – це буде суттєвіше завдавати шкоди. Буде складніше і дорожче", – підсумував він.

Нагадаємо, "Буде навіть складнішою за минулу": українців готують до жахливої ​​зими 2023-24