Багато українців змушені відкладати лікування через дороговартісне обстеження. До прикладу за комп'ютерну томографію у столичних клініках довоедеться викласти не менше 1000 гривень.

томограф, скріншот з відео
томограф, скріншот з відео

Однак мало хто знає, що в Україні для пацієнтів за необхідності доступна безкоштовна комп'ютерна томографія. Усі витрати в такому випадку буде нести держава.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

"Проведення пацієнтам комп’ютерної томографії оплачує держава. Це дослідження, як і консультації лікарів, медичний супровід, проведення операцій тощо у медзакладах, які мають договір з Національною службою здоров’я України, є безоплатним для пацієнта", - повідомили в міністерстві.

Популярні новини зараз
Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення Гороскоп на тиждень 23-29 вересня для всіх знаків Зодіаку: розвиток Козорогів, залежність Дів та розгубленість Раків 90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних
Показати ще

комп'ютерний томограф \\ фото Інформатор
комп'ютерний томограф \\ фото Інформатор

Щоб безкоштовно пройти обстеження, потрібно звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря за направленням.

Після огляду, якщо є така необхідність, він випише направлення на таке дослідження.

Законодавство не передбачає ніяких обмежень у кількості проведених КТ. Тобто якщо після обстеження, лікар зрозуміє, що вам також потрібно зробити КТ іншої частини тіла, це є також абсолютно безкоштовним.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Щоб безкоштовно зробити комп’ютерну томографію, вам потрібно обрати заклад, який підписав договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу, та має потрібне обладнання та можливості для проведення обстеження.

Як знайти лікарню для безоплатного проведення комп’ютерної томографії

Дізнатись адресу та контакти найближчої лікарні, в якій можна безоплатно зробити КТ, ви можете у оператора контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Також можна зайти на сайт НСЗУ, обрати аналітичну панель (дашборд) "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій".

У фільтрі "Населений пункт" обрати ваше місто, а у фільтрі "Група послуг" - "Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах" (пункт №9).

Після цього потрібно зателефонувати до обраного закладу та уточнити, чи є в ньому томограф та лікар, який може провести таке обстеження.

Скрін, відео YouTube Лікарня
Скрін, відео YouTube Лікарня

Якщо так - потрібно записатися та прийти у визначений час для проведення безоплатного КТ.

Якщо ж з вас почнуть вимагати гроші за її проведення, ви також можете звернутись на гарячу лінію контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, ми писали, що 18-річна дівчина на відпочинку познайомилася з чоловіком і він із друзями її зґвалтував: не давали піти з номера.

Як повідомляв "Знай.ua" не робіть таких помилок: поради на всі випадки, щоб отримати задоволення у відпустці.

Також, відпустка сімейного лікаря – не причина відкладати візит: як отримати медичну допомогу пацієнту