Станом на перше число другого літнього місяця в Україні було готівка на суму 711,9 млрд грн. На одного жителя нашої країни припадало 66 банкнот та 172 монети.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Національного банку України (НБУ).

Гривні. Фото: скріншот Youtube-відео
Гривні. Фото: скріншот Youtube-відео

На початок липня у обігу перебувало 2,7 млрд. штук банкнот на загальну суму 705,7 млрд. грн., а також 14,3 млрд. штук монет на суму понад 6 млрд. грн. (без пам'ятних та інвестиційних). Це на 4,2 млрд. грн. або на 0,6% менше, ніж на 1 січня 2023 р. (716,1 млрд. грн.).

"Якщо I квартал року характеризувався вилученням готівки з обігу, то у II кварталі попит на готівку дещо пожвавився. Це тенденція, яка спостерігається майже щороку і пояснюється сезонністю", - додає регулятор.

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Інфографіка НБУ, скріншот: сайт НБУ
Інфографіка НБУ, скріншот: сайт НБУ

Найбільше у обігу банкнот номіналом 500 гривень (27,7% від загальної кількості банкнот у обігу) та монет номіналом у 10 копійок (28,3% від загальної кількості монет у обігу).

Найменше в обігу – банкнот номіналом 10 гривень (3,5% від загальної кількості банкнот у обігу) та монет таким самим номіналом (близько 1,2% від загальної кількості монет у обігу).

Крім цього, НБУ нагадує, що до 30 вересня включно ще можна обміняти монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, які вже перестали бути платіжними коштами.

Гривня. Фото: скрін youtube
Гривня. Фото: скрін youtube

Зробити це можна у підрозділах Національного банку та ряді відділень уповноважених банків (АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк", АТ "ПУМБ"). Банкноти номіналом 1,2,5 і 10 гривень поступово виходитимуть і обороти, адже вже є монети, що відповідають їх вартості. Виходить, паперові гроші будуть у побуті, поки вони природним шляхом не перетворяться на потерть.

Всього з початку вилучення з обороту зроблено обмін майже 284,5 млн. штук цих монет. Станом на 1 липня в обігу їх ще перебуває близько 7,2 млрд штук.

Нагадаємо, де у Польщі відкрито найбільше вакансій для українських біженців: список міст і скільки готові платити.

Раніше повідомлялося, що не принесли і не перерахували своєчасно виплати: куди звертатися пенсіонеру.

Також, відома співачка мало не потрапила на великі гроші через OLX: хотіла продати "світло", але прозріла.