Для всіх наших дорогих читачів, які збираються на заслужений відпочинок, є дуже важливі новини. Справа в тому, що без підвищення пенсійного віку діюча система може не вижити. Важливо розуміти, що чекає на нас уже за кілька років.

Після закінчення війни в Україні виникне питання щодо перегляду пенсійного віку.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Наразі офіційно ні в Кабміні, ні в парламенті розповідати про подібні плани не хочуть, питання традиційно викликає резонанс, проте у владі добре розуміють – іншого варіанта немає, пише "Хвиля".

Слід зазначити, що пенсійний вік мали підняти ще шість років тому, але натомість знизили пенсії. При цьому МВФ наполягав на тому, щоби пенсійний вік в Україні підвищили ще 2016 року.

Популярні новини зараз
Платитимуть ще півроку: хто повторно отримає допомогу Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня
Показати ще

Тоді уряд кардинально виступив проти такого непопулярного кроку. І хоча у більшості країн Європи пенсійний вік уже підвищили, українці все ще можуть вийти на заслужений відпочинок у 60 років.

Наприклад, цього року із 35 роками стажу та середньою зарплатою можна отримувати пенсію у розмірі близько 4,3 тис. гривень.

У комітеті з питань соцполітики виданню не стали офіційно коментувати ідею підвищення пенсійного віку, оскільки вона не має особливої ​​популярності серед українців і традиційно викликає невдоволення.

"До кінця війни це питання не порушуватиметься", – заявили у профільному комітеті Ради.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

При цьому є два варіанти розвитку ситуації. Перший – пенсійний вік не підвищуватимуть до 2028 року. Другий - пенсійний вік підвищать раніше, після закінчення війни. Як зазначається, це залежить від багатьох факторів: і від ситуації на ринку праці, і від демографічної ситуації, і від вимог міжнародних кредиторів України.

Тим часом вчена Лідія Ткаченко розповіла, що і зараз, без змін пенсійного віку, українців, які виходять на заслужений відпочинок у 65 та 63 роки, буде більше.

Цього року для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу. У середньому українці, які досягають 60-річчя, мають 32 роки стажу. Тобто для більшості таку вимогу виконати нескладно. Проте щороку вимоги до стажу зростатимуть, доки він не досягне 35 років (по 12 місяців на рік).

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Це означає, що вже за два роки більшість українців не зможе виконати вимогу щодо стажу і їм доведеться працювати до 63 чи 65 років.

"Легше тоді вже взагалі підвищити пенсійний вік до 65 років і не мучитися з критеріями за стажем. Більшість буде розраховувати на пенсію в 63 і 65 років, їм не вистачатиме стажу", - зазначила Ткаченко.

Оформлення пенсії онлайн. Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії онлайн. Фото: скрін youtube

До того ж у Європейському Союзі чоловіки в середньому виходять на пенсію 64,3, а жінки – 63,5 років. Більшість країн встановили вік виходу на пенсію у 65 років. Навіть багаті країни не можуть дозволити собі низький вік виходу на пенсію.

Нагадаємо, чи варто сподіватися на підвищення мінімальної пенсії до кінця року: експерт відповів на хвилююче питання.

Раніше повідомлялося, що чотири роки на одному місці: чи можна українцям, які працювали без відпустки, отримати компенсацію.

Також, банківські рахунки українців почнуть перевіряти: кому загрожує значний штраф у розмірі 33,5 тисячі гривень.