На українців з 1 серпня чекають глобальні зміни, які в результаті можуть позбавити їх виплат. Це стосується тих, хто має статус ВПО та отримує допомогу від держави.

Так, з цього періоду набирає чинності правило, згідно з яким виплати можуть анулювати тим громадянам, які перебувають за кордоном протягом 45 днів без вагомих причин. Через це у них також заберуть статус внутрішньо переміщених осіб.

Виплати ВПО, фото Хвиля
Виплати ВПО, фото Хвиля

Про це повідомила перший заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Вона пояснила, що у разі перебування за кордоном протягом 45 днів, людина автоматично обирає не внутрішнє, а зовнішнє переміщення, а держава допомагає лише внутрішньо переміщеним особам.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Якщо людина станом на 15 липня мінімум протягом 30 днів без серйозних підстав перебуває за кордоном і до моменту призначення допомоги на 1 серпня не повернулася в Україну, тобто вона понад 45 днів сукупно перебуває за кордоном, то тоді вона обрала не внутрішнє, а зовнішнє переміщення. А допомога спрямовується на тих, хто є внутрішньо переміщеними особами", - сказала вона.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Держава має всю інформацію про переміщення, виїзд людини за кордон, тому це питання легко контролюється. Також заступниця нагадала про те, що з 1 серпня скасують державні виплати тим, хто повернувся до місця проживання, та тим, хто перебуває за кордоном на постійній основі.

Нагадаємо, до пенсії ще дожити треба: скільки потрібно працювати, щоб піти на заслужений відпочинок