Українців цікавить, чи законні платіжки за тепло, які продовжують надходити у неопалювальний період.

Опалювальний сезон давно закінчився, а в поштових скриньках українці знаходять й надалі платіжки за тепло. Чи законні такі нарахування у неопалювальний сезон, пояснив адвокат Андрій Карпенко на порталі B2Bconsult.

Платіжки. Фото: скрін youtube
Платіжки. Фото: скрін youtube

За словами адвоката, теплопостачальні компанії, які займаються теплопостачанням, після узгодження з органом місцевого самоврядування можуть встановлювати двоставкові тарифи на теплову енергію для всіх категорій споживачів. При цьому окремо визначаються умовно-постійна та умовно-змінна частини такого тарифу.

"Рахунки за тепло влітку — це результат дії двоставкового тарифу на централізоване опалення", – зазначив Карпенко.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати
Показати ще

Сушіння речей на батареї, скріншот: YouTube
Сушіння речей на батареї, скріншот: YouTube

Двоставковий тариф складається з двох частин. Перша називається умовно-змінною та нараховується за фактичне споживання тепла в опалювальний період. Платіжки формують за показами загальнобудинкового лічильника.

Грошима, які отримані від першої частини тарифу, тепловиробник розраховується за газ і електроенергію, що витрачає на виробництво опалення для населення.

Друга частина тарифу – умовно-постійна. Оплату здійснюють щомісяця рівними частинами навіть тоді, коли немає опалення.

У цю частину тарифу входять витрати на ремонт теплового обладнання (тепломережі, теплопункти, котельні тощо), зарплату працівників, сплату податків та нормативні витрати води на підживлення теплових мереж.

"Обидві частини тарифу безпосередньо пов’язані з наданням послуг з теплопостачання і є складовими собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії", – пояснив адвокат.

Нагадаємо, ми писали, що і платіжка зменшиться, і енергосистемі легше: в "Укренерго" дали важливі поради.

Як повідомляв "Знай.ua" правила передачі показників лічильників газу в "Нафтогаз" змінилися: що треба знати.

Також "Знай.ua" інформував, які нововведення у комунальних платіжках: киянам обіцяють зручні сервіси.