При зростанні прожиткового мінімуму доплата за понаднормовий стаж перераховується після звільнення з роботи.

У Пенсійному фонді нагадали, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Тоді враховують розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Тобто, якщо розмір пенсії людини, обчислений за формулою (ст. 27 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”), з урахуванням набутого стажу та заробітку вище прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з грудня 2022 року – 2093 грн), то доплата обчислюється виходячи з величини прожиткового мінімуму, — йденться у повідомленні ПФУ.

Цього року індексацію пенсії за понаднормовим стажем провели у червні-липні. Надбавки до пенсій також мають інваліди війни, учасники бойових дій, пенсіонери, які мають особливі заслуги. Мінімальну пенсію сьогодні нараховують для тих, хто має низький стаж, тобто — менше ніж 20-25 років.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Така пенсія складає один прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність — 2 093 гривень. Якщо ми говоримо про максимальний розмір пенсії, то вона складає 10 розмірів прожиткового мінімуму — 20 930 гривень

Нагадаємо, ми писали, що 6% від суми виплат: у ПФУ підказали, як самостійно збільшити розмір пенсії.

Як повідомляв "Знай.ua" комуналка під час війни: як платити меньше тим, хто проживає закордоном.

Також "Знай.ua" інформував, кому з українських пенсіонерів додали по 1020 грн до виплат.