Для всіх наших дорогих читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важливі новини Пенсійного фонду.

Справа в тому, що є категорія громадян, яким належить платити за комунальні послуги наполовину менше, ніж вони сплачують на даний момент.

Іншими словами, у Пенсійному фонді розповіли, хто може отримати 50% на оплату комуналки.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Відповідно до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" платити лише 50% за комуналку можуть багатодітні сім'ї, які виховують трьох та більше дітей.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

На які послуги надаються пільги?

- на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає у житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

- на користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (у межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом Міністрів України);

- на вартість палива (у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення).

Пільги надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього. Призначається пільга на 12 місяців із місяця, коли таке право виникає.

Вказана пільга може бути надана за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї за попередні шість місяців, виходячи з розрахунку на одного члена сім'ї, не перевищує розміру доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги (2023 року це 3760 грн).

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Як оформити пільгу на оплату комуналки?

Насамперед треба надати документ, що підтверджує право багатодітної сім'ї на отримання пільг – це посвідчення.

На його підставі багатодітна сім'я включається до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Багатодітним сім'ям, інформація про які є у Реєстрі, пільга щодо оплати житлово-комунальних послуг оформляється на підставі:

- заяви про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу;

- Декларації про доходи сім'ї пільговика;

- довідки про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі (при оформленні пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу).

У разі звернення за наданням пільги не за зареєстрованим, а за фактичним місцем проживання, до заяви додаються документи, що підтверджують факт проживання пільговика та членів його сім'ї за фактичною адресою (довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, договір оренди житла тощо).

Нагадаємо, "Ганебне рішення": експерт пояснив, що не так зі "скасуванням" зростання тарифів на воду.

Раніше повідомлялося, від платіжок не доведеться непритомніти: як платити за комуналку менше.

Також українцям обіцяють компенсувати збитки за знищені авто: що вигадали у Раді.