Виявляється, що новина, яку приніс простим українцям представник ДПЕК (Yasno) Коваленко, що люди мають платити за електроенергію 5,4 грн/кВт, насправді є черговою маніпуляцією.

Про це пише у своєму Telegram-каналі пише експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

ДТЕК Енерго
ДТЕК Енерго

За його словами, слід розуміти, що ДТЕК не продає населенню електроенергію. Компанії теплової генерації Ріната Ахметова продають електроенергію виключно бізнесу. Тому що це вигідно. Населенню продавати не вигідно. Для народу практичну електроенергію продає "Енергоатом" на спеціальних пільгових умовах (ПСО). Так от, ДТЕК не має жодного відношення до ПСО.

"Якщо не хочуть продавати населенню за ціною, яка встановлена ​​на рівні 2,64 грн, то можуть просто закрити компанію та передати право продавати електроенергію або "Енергоатому", або іншим компаніям. Так працює - нехай і кривий та косий, - ринок електроенергії в Україні.", - заявив Корольчук.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram
Публікація Юрія Корольчука, скріншот: Telegram

Майже максимальна ціна на електроенергію для населення вже діє зараз – 2,6 грн. За умови продажу електроенергії "Енергоатомом" за ціною 1 грн/кВт, то ціна має бути максимальною 3,0-3,2 грн/кВт. Більше нема рації підвищувати. Але будуть. Швидше за все, вже у жовтні-листопаді 2023 року - до 3,0-3,5 грн/кВт.

ТЕС "ДТЕК Енерго"
ТЕС "ДТЕК Енерго"

"Тому яким боком ДПЕК має відношення до тарифів для населення зі своїми "сирітськими" 5,4 грн за кіловат - невідомо. Навіть написана представником ДПЕК "ціна електроенергії на ринку" в 3,57 грн. - це завищений показник собівартості вироблення електроенергії на ТЕС ДТЕК. Реальна максимальна ціна -2,3 грн. Тому аж ніяк не вийде 5,4 грн. Тільки 4,3 грн. Але ще раз скажу - ДТЕК Ахметова населенню нічого не продає", - заявив експерт.

Юрій Корольчук наголошує, що тут або ДТЕК Ріната Ахметов хоче постачати електроенергію населенню та стати учасником ПЗГ. Тобто ТЕС продаватимуть електроенергію населенню, а потім чекатимуть на компенсацію від бюджету. Або Ахметов просто хоче подальшого підвищення тарифів на електроенергію для населення.

"Я б так сказав. Можна Ахметову заплатити і 5,4 грн/кВт. Але тоді вони за ці гроші мають не ремонтувати свої ТЕС, але розпочати їх модернізацію та оновлення. Робити цього, звичайно, ніхто зараз не буде. А ось гроші отримати хочуть.", - додав експерт.

Нагадаємо, "відключатимуть": експерт попередив, що чекає на українців, які накопичили борги за комуналку під час війни.

Раніше повідомлялося, як ефективно заощадити на електриці в літню спеку: квитанції "схуднуть" вже за тиждень.

Також, чи чекати на українців дешевих кавунів влітку 2023: експерт відповів, що буде з цінами.