Урожай кавунів на Херсонщині у 2023-му втрачено через підтоплення полів після підриву ГЕС.

Українці почали вирощувати цю смачну ягоду в Закарпатській області, на Полтавщині, Миколаївщині та Рівненщині. Про це повідомляє студія "4kMedia" на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Кавуни. Фото: Facebook
Кавуни. Фото: Facebook

"Того року експериментували, цього року вже впроваджують. По 10-12 гектарів висаджують вже професійні сорти, гібриди кавуна", — розповів голова асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич.

Щодо цін, то вони зросли ще минулого року. Якщо у 2021 році вартість одного кілограма коливалась в межах 9-12 гривень, то вже у 2022-му, після повномасштабного вторгення росії, була в діапазоні від 25 до 40 гривень за 1 кг.

Популярні новини зараз
В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Кавун. Фото: Facebook
Кавун. Фото: Facebook

У 2023 році кавуни вже продають, але вони турецькі. Вартують в межах 45-50 гривень за 1 кг. Коли в Україні дозріє урожай, а це приблизно в серпні, то вартість може знизитись на половину.

Микола Стрижак, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України, прогнозує, що в серпні кілограм кавуна буде за ціною 15 гривень, але потрібно ще додати вартість логістики. Орієнтовно вартість складатиме в межах 20 гривень.

Нагадаємо, ми писали, що можна починати збирати гроші: фермери розповіли, скільки коштуватимуть кавуни цього сезону.

Як повідомляв "Знай.ua" "боровся дві доби": як фермер на Херсонщині рятував кавуни від потопу.

Також "Знай.ua" інформував, Херсонські кавуни під загрозою: підрив Каховської ГЕС знищив надії аграріїв на багатий врожай.