Для всіх наших читачів, які стосуються отримання пенсійних виплат, є дуже важливі новини. Справа в тому, що цього літа деякі пенсіонери зростуть суми виплат.

Бо вже 1 липня в Україні відбудеться перерахунок пенсійних виплат, і він торкнеться громадян, які вийшли на заслужений відпочинок завдяки спеціальним законам. До цього переліку входять представники журналістики, науковці та чиновники.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Ці спеціальні закони вже не працюють і ті ж журналісти виходять на заслужений відпочинок за одними й тими самими правилами з іншими громадянами. Проте ті, хто встиг ще вийти на пенсію за колишніми законами, не потрапляють під індексацію виплат разом з іншими пенсіонерами і чекають на свою чергу.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Розмір збільшення в липні буде індивідуальним. Хтось отримає додаткові 100 гривень, а хтось одразу 1000.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Тобто якщо розмір виплат становить станом на літо 2023 року 5076 гривень, то після чергової індексації ця сума може збільшитися до 6076 гривень.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

За законом, сума пенсійної виплати залежить від двох факторів: заробітна плата та страховий стаж. Середня зарплата в Україні становить 14 тисяч гривень і якщо потенційний пенсіонер має за плечима 35 років стажу, тоді він має право на пенсію у розмірі 35% від середньої зарплати за три роки. Тобто сума пенсії буде 4254 гривні на місяць.

Нагадаємо, чи вистачить 220 гривень? Як змінилися виплати працюючих пенсіонерів після індексації.

Раніше повідомлялося, що добровільні внески за тих, хто за кордоном: у ПФУ відповіли, чи можна їх сплатити.

Також, навіть внески не допоможуть? Українці можуть залишитись без частини стажу, попередження від ПФУ.