В Україні керівники підприємств можуть забронювати співробітників, чим забезпечують їх відстрочкою від мобілізації.

В одному випадку наявність броні не означає, що людина не буде служити. Про це розповіла адвокат Вікторія Кравченко на своєму YouTube-каналі.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Адвокат розповіла історію українця, якого у березні 2022 року мобілізували на військову службу. Водночас підприємство, де працює українець, з 29 березня оформило бронювання на нього та деяких інших співробітників.

Тобто чоловік мав відстрочку терміном на 6 місяців, яку потім фактично ще декілька разів подовжували.

Популярні новини зараз
2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Штрафи та пеня: використання чужої картки "вилізе боком" українцям Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття
Показати ще

Він подав рапорт на звільнення, підставою якого вважав бронь на роботі. Однак керівництво військової частини не ухвалило позитивного рішення.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Після цього службовець звернувся до суду щодо захисту своїх прав, але перша інстанція, а потім апеляційний суд також відмовили у задоволенні позову.

Останнім шансом чоловік вважав Верховний суд України, тому поскаржився туди. Як уточнила Вікторія Кравченко, колегія суддів вказала на помилку, яка заважала військовому домогтися звільнення на підставі бронювання.

Отже, до моменту прибуття чоловіка у військову частину він має статус військовозобов'язаний.
Всі чоловіки що вільно ходять по вулиці є військовозобов'язаними. До них застосовується правило про бронювання і відповідно відстрочку від служби. Після прибуття чоловіка до військової частини, він стає військовослужбовцем, і бронювання не буде підставою для звільнення. Ось невеличкий витяг з рішення касаційного суду.

Скриншот постанови суду
Скриншот постанови суду

Тобто наказ про бронь надійшов пізніше, ніж чоловік став військовослужбовцем, і на нього вже не діють правила про бронювання.

Нагадаємо, ми писали, що українцям із відстрочкою від призову та інвалідністю вручають повістки: юристка розповіла, чи потрібно йти до ТЦК.

Як повідомляв "Знай.ua" скрізь вимагають військовий квиток: адвокат розповів, як ТЦК примудряються хитрувати.

Також "Знай.ua" інформував, приїхали грати благодійний концерт, поїхали у військомат: в Одесі запакували музикантів, повезли відразу у десант.