Буквально за кілька днів українці отримають квитанції від Державної податкової служби. У цих документах буде повідомлення, що доведеться сплатити податки за житло.

Ця процедура набуде чинності з 1 липня, а сума податку прямо залежить від площі житла. Проте за це платити за всю житлову площу не потрібно, а лише за так звані "зайві" квадрати.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню від Державної податкової служби України.

Українці на вулиці, фото: Знай.ua
Українці на вулиці, фото: Знай.ua

Зайві квадратні метри – це квартири понад 60 кв метрів та будинки від 120 кв метрів. Сплатити податок доведеться за минулий рік, а сума податку становить до 1,5% від мінімальної заробітної плати. Нині це 97,5 гривень за квадратний метр (максимальна сума).

Популярні новини зараз
Українцям підвищать пенсії вже восени: хто потрапить до списку Росія готує ґрунт для масового блекауту: "Це фактично підготовка" Терміново запасайтеся цим, поки знову не стали відключати світло: українцям дали список на зиму З жовтня почнуться виплати: українці можуть готувати гаманці
Показати ще

Квартири, скріншот: YouTube
Квартири, скріншот: YouTube

Після отримання платіжки - громадянин матиме 60 днів на оплату податку. У разі прострочення платежу буде нараховано штраф. Тобто сплатити податок потрібно до кінця літа, інакше податкова почне застосовувати штрафні санкції.

Податки в Україні, кадр з відео
Податки в Україні, кадр з відео

Розглянемо з прикладу, задля кращого розуміння алгоритму нарахування податку. Допустимо, у вас є квартира з площею 100 квадратних метрів. Тобто, за нормами у вас 40 зайвих квадратних метрів. Тобто це 3900 гривень податку (40 помножити на 97,5 гривні).

Якщо ж ви володієте і будинком, і квартирою, то їхня загальна площа не повинна перевищувати 180 квадратів, інакше доведеться сплатити податок.

При цьому є випадки коли платити податок на нерухомість не потрібно: нерухомість знаходиться в зоні бойових дій; нерухомість знаходиться на тимчасово окупованій території; якщо нерухомість знищена внаслідок бойових дій.

Зазначимо, що податок на нерухомість надходить до місцевих органів влади. Тому податок потрібно сплатити до податкової за місцем своєї реєстрації.

Нагадаємо, половину можна не платити: деяким українцям "полегшили" квитанції з комуналки.

Раніше повідомлялося, що українців змусять повернути субсидію: всю або частину отриманих грошей.

Також, телевізор та пральну можна не накривати серветкою: українцям підказали, як уникнути відключення світла.