Багатьох українців дуже цікавить питання, які періоди діяльності зараховуються до пенсійного стажу. Відразу є уточнення, щоб стаж був зарахований на пенсію, громадянин повинен бути оформлений на роботу офіційно або отримати статут безробітного в Центрі зайнятості.

Українка запитала в експертів із Пенсійного фонду про таку ситуацію: "Мені 57 років. У період війни втратила роботу і зараз перебуваю на обліку в Центрі зайнятості. Чи буде враховано цей період до пенсійного стажу?".

У Пенсійному фонді України надали детальну відповідь, яка може бути корисною для наших читачів.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe
Оформлення пенсії, скріншот: YouTUbe

Так, у страховий стаж зараховуються лише ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, а з дати набрання чинності Законом України від 09.07.2003 № 1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (з 1 січня 2004 року), яких сплачено страхові внески.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

У страховий стаж після 1 січня 2004 року зараховуються періоди, коли людина перебувала на обліку в центрі зайнятості та отримувала допомогу з безробіття (крім одноразової її виплати для організації безробітної підприємницької діяльності) або матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації (стаття 24 зазначеного Закону).

Тобто якщо Ви зараз перебуваєте на обліку в центрі зайнятості та отримуєте допомогу з безробіття, цей період буде віднесено до вашого страхового стажу.

Для обчислення пенсії за час перебування на обліку у центрі зайнятості буде враховано заробіток у розмірі мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, соціальна допомога замість пенсії: кому вона дістанеться.

Раніше повідомлялося, чи можливий достроковий вихід на пенсію: яких вимог потрібно дотриматися.

Також, українцям розповіли чи враховуватимуть стаж роботи за кордоном для пенсії в Україні.